Răceala şi gripa

Răceala comună este una dintre cele mai frecvente cauze de vizită la medic, dar și a absenteismului școlar și de la locul de muncă. În medie, adulții acuză între 2 – 4 episoade pe an, în timp ce copiii pot ajunge până la 8-9 răceli pe an.

Infecțiile tractului respirator superior pot fi cauzate de viruși (infecții virale) sau de bacterii (infecții bacteriene). Virușii sunt responsabili de aproape 60-90% din infecțiile respiratorii.

Atât răceala cât și gripa au simptome caracteristice: febră, guturai (congestie nazală, mucus apos), durere în gât, tuse etc. Uneori este greu de diferențiat gripa de răceală, deși există unele diferențe la nivel simptomatic.

Simptomele răcelii și gripei

Caracteristici Gripă Răceală
Debut Brusc, simptome acute Lent, simptome ușoare
Temperatura corpului Ridicată (>38C) Foarte puțin crescută
Dureri articulare și musculare Foarte frecvente Rare
Durere de cap Foarte frecventă Rară
Senzație generală Foarte proastă Ușor afectată
Nas care curge Nu întotdeauna Frecvent
Tuse seacă Frecventă Rară
Răgușeală Rară Frecventă
Complicații Frecvente Rare
Posibilitatea de a utiliza imunoprofilaxie (vaccinuri) Da Nu

Infecția cu virusul gripal poate apărea la orice vârstă. Deși de obicei este o infecție ușoară, ea poate cauza complicații serioase la anumite grupuri de pacienți cum ar fi persoanele peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora, și copii. În cazul în care nu știm dacă suntem răciți sau avem gripă, cel mai bine este să mergem la doctor pentru un diagnostic corect.